Råvareleksikon A

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Açaí, Acai

Açaí, Acai

Açaí, Acai

Açaí er en steinfrukt på størrelse med små moreller, som vokser vilt i Amazonas i Brasil. I generasjoner har Açaí bæret blitt brukt i kostholdet til de brasilianske indianerne på grunn av sitt høye næringsinnhold. Smaken av Açaí er en blanding av bjørnebær og kakao. Açaí bæret begynner å bli stort i USA, men er ikke etablert i Europa og Norge i noe vesentlig grad.

Agurk

Agurk

Agurk

Agurk kommer opprinnelig fra India. Det finnes mange typer, men den mest vanlige er slangeagurken. Den er avlang, ca. 30-35 cm., mørk grønn og rund i formen og smaken er mild og god. Kjøttet er hvitt, saftig og sprøtt.

Alfalfaspirer

Alfalfaspirer

Alfalfaspirer

Alfalfaspirer kalles også for lusernspirer. Meget tynne, hvite spirer med små grønne blader, sprø konsistens og nøtteaktig smak. Passer godt på smørbrød eller i salater.

Se oversikten over spirer

Anaheim, Chili

Dette er en mild chili som finnes i en grønn og rød variant. Ca. 15 cm lang. Rød Anaheim har en mer utviklet søtsmak enn den grønne.

Ananas

Ananas er en tropisk frukt som har sin opprinnelse i Sør-Amerika og som kom til Europa med Columbus. Ananas består egentlig av over 100 individuelle bær samlet rundt en treaktig stilk som avsluttes med en bladkrone. Les mer

Ancho

Ancho er en tørket chili som er medium sterk. Den har aromaer av kaffe, likør, tobakk, svisker, rosiner og litt bark. Den er den søteste av tørket chili. I frisk variant heter den Poblano.

Appelsin

Appelsin kommer opprinnelig fra Kina. Navnet kommer fra tyske Apfelsine som betyr kinesisk eple. Appelsin deles gjerne inn i to hovedgrupper; blond og blod. Blonde appelsiner har gult fruktkjøtt og blodappelsiner mer eller mindre rødt fruktkjøtt.

Aprikos

Aprikos er en av de eldste fruktene vi kjenner til og kommer fra Kina. Dyrkes nå også i Syd-Europa. Ligner mye i størrelse og form på en plomme og tilhører botanisk plommefamilien. Skallet er loddent med en oransje eller mørkgul farge. Smaken er svakt syrlig.

Aroma

Aroma

Aroma

Aroma kommer opprinnelig fra Sverige og har i løpet av få år blitt den viktigste eplesorten i Norge. Som navnet sier, er Aroma et aromatisk eple med nydelig smak.

Se oversikten over epler

Aromasopp

Aromasopp

Aromasopp

Aromasopp er en sjampinjongvariant og kalles også for brun sjampinjong. Fargen kan variere fra lys brun til helt mørk brun. Smaken og duften er sterkere og mer markert enn hos vanlig sjampinjong. Fast og fin konsistens.

Se oversikten over sopper

Aronia

Aronia

Aronia

Svartsurbær eller Aronia malanocarpa tilhører rosefamilien og har store flotte hvite blomsterklaser på forsommeren og flammende høstfarger når kveldene blir mørkere. Da får den også store mørkeblå/svarte bær.

Mer om Artiskokk

Artiskokk

Artiskokk

Artiskokk er egentlig blomsterknoppen til en tistellignende plante, og det er de store uutsprungne grønne eller fiolette blomsterhodene som brukes som grønnsak.

Grønn asparges

Grønn asparges

Asparges, grønn

Grønn asparges er ikke tildekket og vokser frem over jorden i sollys. Smaken er mild og fin. Tykkelse og lengde kan variere noe fra land til land. Oppskrifter med asparges

Asparges, hvit

Hvit asparges

Hvit asparges

Hvit asparges dyrkes beskyttet og tildekket med jord i hele vekstperioden og høstes når spissen kommer opp til overflaten. Tykkelse og lengde kan variere noe fra land til land. Oppskrifter med asparges

Aspargesbønner

Aspargesbønner har små, runde og kjøttfulle skolmer som brukes hele. I Norge er det ofte størrelsen på skolmene som avgjør om de kalles brekkbønner eller aspargesbønner.

Asterix

Asterix

Asterix

Asterix er en hollandsk halvsen potetsort som nå dyrkes i Norge. Den har langeovale knoller med rødt skall og lys gult fruktkjøtt. Den kan ligne litt på Beate av utseende. Asterix har høyt tørrstoffinnhold og er en god matpotet som er lett å koke og lett å skrelle.

Se oversikten over poteter

Aubergine

Aubergine kom fra Asia til Europa på 1600-tallet. Den er avlang eller eggformet, men finnes også i rund variant. Blir også kalt eggplante. Fargen på skallet er vanligvis sort eller mørk fiolett, men finnes også i hvit, rød, lilla og gul.

Avocado

Mer om avocado

Avocado

Avocado kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika. Den er pæreformet i fasong med grønt eller sort skall og finnes i forskjellige varianter. Skallet er glatt eller knudret og fruktkjøttet har en lys grønn eller gulhvit farge. Smaken er mild, nøtteaktig og behagelig. Oppskrifter med avocado

Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Opplysningskontoret for frukt og grønt

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Emneord

Mest brukte emneord
- cheap8 - www8