Råvareleksikon C

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Camembert

Er en hvitmuggost som er stabilisert slik at den har riktig modning fra første salgsdag, men får aldri bløt kjerne. Osten har myk konsistens og smaken er mild og fyldig. Bruksområde: Som dessert og snacks, til osteanretninger, stekt (fritert) med bær/syltetøy.

Cantaloupmelon

Cantaloupmelon

Cantaloupmelon

Cantaloupmelon kjennes best igjen ved at den er helt rund i formen, skallet er stripete og nettmønstret. 10-15 cm i diameter. Fargen varierer fra lys grå til gulgrønn. Fruktkjøttet hos en moden Cantaloup er lys oransje, myt, saftspent og smaker deilig aromatisk. Se oppskrifter med melon.

Carambola, Stjernefrukt

Carambola kommer opprinnelig fra Indonesia men dyrkes nå i alle tropiske strøk. Frukten er sprø og meget saftig med en duft lignende jasmin. Avlang – 15 – 20 cm, har fler langsgående kanter som gjør at frukten i skiver ligner en stjerne. Kalles derfor også som Stjernefrukt. Smaken er frisk og syrlig.

Caroll

Caroll

Caroll

Store og valseformede epler med innslag av rødt, delvis i striper. Eplet er noe kantet, og har fast og svært saftig fruktkjøtt.

Se oversikten over epler

Cashewnøtter

Cashewnøttene høstes fra cashewtreet, og stammer opprinnelig fra Brasil. Treet kan bli mellom 10-15 m høyt, og det er den paprikaformede cashewfrukten som inneholder cashewnøtten. Av den grunn er cashewnøtt botanisk sett et frø – selv om vi til daglig kaller den en nøtt.

Catalogna salat

Catalogna er en salat som likner løvetannsalat både i smak og utseende, men danner et noe fastere hode, bladene er bredere og bladstengelen litt tykkere.

Charentaismelon

Charentaismelon

Charentaismelon

Charentaismelon er en nær slektning av Kantaluppmelon. Kjennes best igjen ved at den er rund i formen, skallet er glatt og fargen er lys grønn med striper i skallet. Fruktkjøttet er lys oransje, mykt, saftspent og smaken er deilig og aromatisk.

Chayote

Chayote kommer fra Mellom-Amerika og tilhører gresskarfamilien. Ser ut som en stor lys grønn pære med litt ruglete skall. Fruktkjøttet er hvitt, fast og sprøtt og i motsetning til andre gresskar eller squashvarianter, har den en stor kjerne i midten. Smaken er ganske nøytral, litt søtlig og minner om agurk eller squash.

Cheddar

En halvfast, modnet løpeost med opprinnelse fra Cheddar i England. Denne ostetypen er verdens mest solgte. Ingrediensene er melk, salt og løpe. Den er fast, nesten voksaktig, og lett skivbar med ostehøvel. Smaken er aromatisk og friskt syrlig. Osten er skorpefri, har en jevn, lysegul farge. Fettinnhold 32 % fett.

Cherimoya

Cherimoya er fra gammelt av blitt dyrket av Inkafolket i Equador og Peru, men finnes også i enkelte Middelhavsland og i Asia. Oval eller hjerteformet i fasongen, lys grønn på farge, skallet er tynt med skjellaktig struktur. Fruktkjøttet er kremhvitt og har en myk konsistens med mørke kjerner. Smaken er delikat og kan minne om en blanding av banan og ananas.

Cherrytomat

Cherrytomat

Cherrytomat

Cherrytomat er den minste tomaten vi har. Det finnes både røde, oransje og gule varianter. De er på størrelse med kirsebær, og har en god og kraftig tomatsmak. Oppskrifter med tomater.

Chili

Det finnes hundrevis av forskjellige chilisorter og fler og fler av dem havner i norsk butikkhyller. Her gjelder det å vite hva man kjøper, for dette er sterke saker. Les om de forskjellige sortene ved å klikke på overskriften.

Chilipotle

Chilipotle er en røkt og tørket rød jalapeño. Den er medium i styrke og har en lengde på 2-3 cm. Den har aroma av tobakk, sjokolade, røkt og søtt.

Chorizo

Chorizo er en sterkt krydret spekepølse, av spansk opprinnelse. Finnes i sortimentet til flere norske kjøttleverandører. Den mexicanske varianten er en kokt (ikke speket) pølse, men den er ikke like vanlig i Norge. Chorizopølse er laget av svinekjøtt.

Coctailtomat

Coctailtomat

Coctailtomat

Coctailtomat er den nest minste tomaten. Den kalles også aromatomat grunnet den deilige kraftige tomatsmaken. Oppskrifter med tomater.

Cottage Cheese

Fersk kornet ostemasse skilt ut av skummet melk med løpe/syrekultur. Tilsatt fløte og salt. Fettinnhold 4 %. Som pålegg, til baking, til salater, i desserter, i slankediett.

Couscous

Couscous består av durumhvete og brukes mye i Marokko. Couscous kan brukes i stedet for ris eller annet tilbehør og smaker veldig godt. Du får kjøpt det i de fleste butikker og det er enkel og kort tilberedningstid.

Crème Fraîche

Pasteurisert, homogenisert kremfløte syrnet med melkesyrekultur. Fettinnhold 35 %. Til matlaging. Skiller seg ikke ved koking.

Culot

Culot er forlengelsen av bankekjøttet og ligger over mørbraden. Blir den mørnet er den forholdsvis mør. Egner seg som grytekjøtt eller en liten stek.

Cuvette

Rundstek fra storfe kan deles i to ved en naturlig hinne som går tvers igjennom på midten av kjøttstykket. Den ene halvparten er vesentlig mørere, og kalles for cuvette. Dette stykket kan bruks til roastbiff og stek, og er også som oftest mørt nok til biff.

Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Opplysningskontoret for Meieriprodukter

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Emneord

Mest brukte emneord
- cheap8 - www8