Råvareleksikon E

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Egg

Et gjennomsnittsegg veier 63 g. Det inneholder nesten alle de næringsstoffene vi trenger, i større eller mindre doser. Egg bruker vi kokt, som speilegg, i omeletter, pannekaker, sauser, majones, kaker og desserter. Egg har lang holdbarhet og kan oppbevares flere måneder i kjøleskap.

Eggehvite

Eggehviten består av 88 % vann. Resten er proteiner og B-vitaminer. Stivpiskede eggehviter hever kaker og suffleer. Eggehviter kan fryses.

Eggeplomme

Eggeplommer har iboende egenskaper som tykningsmiddel når de varmes. Dette utnytter vi spesielt i supper og sauser. I kalde retter brukes eggeplomme i eggedosis og iskrem. Eggeplomme til overs kan fryses.

Ekeblad salat

Ekeblad danner ikke faste hoder, men består av en stor rosett med tynne delikate blader. Det finnes en rød og en grønn Batavia. Bladene er flikete og likner på ekeblader. Fast i konsistensen og har en fin fyldig aroma. Den er ikke bitter.

Elefanthvitløk

Den kalles også for jumbohvitløk og er en hvitløk med 3-4 store fedd. Fargen er oftest hvit med lilla striper og ser ut som en kjempestor hvitløk. Smaken likner på vanlig hvitløk, men er litt mildere og kan være svakt bitter.

Elstar

Elstar

Elstar

Elstar er et tofarget eple med gul bakgrunnsfarge med røde partier. Eplet er småfallent og noe flattrykt med gulhvitt, relativt mykt, søtt og svært aromatisk fruktkjøtt. God holdbarhet.

Se oversikten over epler

Engsyre, Syre

Engsyre, Syre

Engsyre, Syre

Syre er som navnet sier sterkt syrlig på smak. Det skyldes at bladene inneholder mye oksalsyre. Syre finnes viltvoksende i Norge, men det er ingen kommersiell produksjon. Det forekommer import fra Italia, men dette er ikke noen vanlig krydderurt i norske butikker.

Se oversikten over alle krydderurtene

Enoki

Enoki er en japansk soppvariant. Den vokser i klaser på 10-15 cm lange tynne hvite stilker med svært liten hvit hatt. Soppen har en delikat mild smak med litt sprø konsistens.

Entrecôte av kalv

Entrecôten finner man på den fremste delen av ryggen. Det er forlengelsen av ytrefileten fra kalv. Den er velegnet til steking/grilling. Fettet er finfordelt i muskelen og gjør kjøttet saftig og smakfullt. Entrecôten egner seg til helsteking eller i skiver til biff. (Uttales: angtrekått)

Entrecôte av storfe

Dette er forlengelsen av ytrefileten på forsiden av ryggen. Den har litt mer isprengt fett i kjøttet, som gjør den saftig, mør og smakfull. Inneholder 11,5 % fett. Entrecôten egner seg til helsteking eller i skiver til biff. (Uttales: angtrekått)

Eple

Eple

Eple

Eple har vært brukt av mennesker i Europa og Asia i over 5000 år. Det er fremavlet mange tusen forskjellige eplevarianter tilpasset lokale dyrkningsforhold i de forskjellige produksjonsland. Pga. konstant forskning og foredling kommer det stadig nye varianter på markedet og gamle går ut. Norsk sesong er fra august til januar.

Erter

Erter er runde, grønne frø som sitter i en rund, grønn og seig belg. Når vi snakker om friske erter, er det erter som er høstet umodne og grønne. De er rike på sukker når de blir høstet.

Eskaroll salat

Eskaroll danner store hoder som ikke knyter seg ordentlig. Fargen er lys grønn ytterst og gulhvit i midten av hodet. Bladene er store, krusete og sprø. Smaken er fyldig og aromatisk og bitter.

Estragon

Estragon

Estragon

Estragon har en fin smak som minner om anis. Det finnes to typer estragon, fransk estragon og russisk estragon som har noe grovere blader.

Se oversikten over alle krydderurtene

Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Opplysningskontoret for Meieriprodukter

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Emneord

Mest brukte emneord
- cheap8 - www8