Råvareleksikon F

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Familiedeig

Familiedeig inneholder like mengder med storfekjøtt og svinekjøtt. Inneholder normalt 18 % fett. Deigen er ypperlig til kjøttkaker og vanlige retter med kjøttdeig.

Familieribbe

Er nesten det samme som midtribbe, men det meste av kotelettbenet er fjernet. Det gjør ribba flatere, lettere å steke og skjære opp. Familieribbe trenger litt lenger steketid enn tynnribbe.

Oppskrifter med ribbeJulemattradisjoner – Ribbe

Feijoa

Feijoa kommer opprinnelig fra Sør-Amerika der den vokser vilt. Kalles også for vill guava og ananasguava. Feijoa er et avlangt bær med skiftende fasong avhengig av variant. Skallet er mørkegrønt og kan være både blankt og ruglete. Selve fruktkjøttet er gult og kremaktig. I midten noen små kjerner som også kan spises. Smaken er intens søt-syrlig og sterkt aromatisk.

Feltsalat

Feltsalat danner ikke hoder, men består av en rosett med små runde blader på en tynn stilk. Bladene er mørk grønne og saftige. Smaken er mild og god, og ikke bitter.

Fenalår

Fenalår er låret av får eller lam, som er saltet og tørket. Fenalår finnes i flere forskjellige varianter. Du kan kjøpe det som helt lår, uten ben eller ferdig oppskåret i skiver.

Fenalår i skiver

Fenalår er låret av får eller lam, som er saltet og tørket. Fenalår finnes i flere forskjellige varianter. Du kan kjøpe det ferdig oppskåret i skiver. Du kan også kjøpe hele låret eller fenalår som er utbenet.

Fennikel

Fennikel har fra tidlig av vært kjent i Asia og Middelhavslandene som en krydderplante. Den har kraftige bladslirer som danner en stor knoll. Knollen er hvit da den vokser under jorden. Har sterk lukt og aromatisk smak som kan minne om lakris eller anis. Fruktkjøttet er sprøtt og saftig.

Fersk hvitløk

Fersk hvitløk høstes tidligere enn hvitløken som blir tørket og har en mildere smak. Holdbarheten er noe kortere og hele løken kan spises.

Fersken

Fersken tilhører samme plantefamilie som plommer, mandler og aprikos og kommer opprinnelig fra Kina. Fruktkjøttet er enten hvitt eller gult og inneholder en stor stein i midten. Skallet er gulrødt og dunete.

Fiken

Fiken dyrkes i området rundt Middelhavet og i Brasil. Den har dråpeformet fasong og fargen på skallet varierer for de ulike sortene. Mest vanlig er lysgrønn eller rødblå. Fruktkjøttet er mykt og saftig og full av spiselige kjerner. Smaken kan beskrives som søt og syrlig med en anelse nøttesmak.

Filet mignon

Er den tynneste enden (spissen) av indrefileten på storfe.

Filetkoteletter av svin

Er koteletter uten indrefilet og med mindre ben.

Finnbiff

Er tynne, tynne skiver av reinsdyrkjøtt. Finnbiff går også under navnet reinsdyrskav. Magert kjøtt som bør stekes halvtint for best resultat. Da blir det saftig og godt.

Flatbiff

Flatbiffen er det største biffstykket på låret. Flatbiffen inneholder kun 1,7 % fett. Den egner seg godt til oksestek og roastbiff, og er ypperlig til biffstrimler og grytekjøtt. Godt mørnet er den også egnet til hverdagsbiff.

Flatbiff av kalv

Er det nest møreste kjøttstykket på låret. Det er ypperlig til å helsteke, skjære i tykke biffer eller tynne schnitzler.

Flatbiff av svin

Er magert svinekjøtt fra skinka som egner seg utmerket til raske middager, som f.eks strimler til wok og skinke til biff.

Flintstek

Er store tykke skiver av skinke med ben. Kommer fra bog/forpart. Flintsteken er både saftig og smakfull. Det er viktig å snitte svoren så kjøttet ikke vrir seg under steking

Fløte

På det norske markedet finnes fløte i følgende varianter: Kremfløte, Pasteurisert fløte. Fettinnhold 38 %. til matlaging; supper, sauser etc. Vispet kremfløte til desserter, kaker, m.m. Matfløte, Ultrapasteurisert, homogenisert fløte. Fettinnhold 22 %. Matlagingsfløte, til supper og sauser. Kan ikke vispes stiv. Kaffefløte, Ultrapasteurisert og homogenisert fløte. Fettinnhold 10 %. Når pakningen er åpnet er holdbarhet som fersk fløte (4-7 dager)

Folva

Folva

Folva

Folva er en dansk potetsort som er blitt populær i Norge, hvor den er relativt ny. Den har storvokste ovale knoller med glatt og jevnt skall. Kjøttet er kokefast, noe som gjør den til en god matpotet. Folva egner seg godt til potetsalat, koking uten skall og til baking.

Se oversikten over poteter

Frisée salat

Friséesalat

Friséesalat

Frisée danner store flate og uregelmessige hoder som ofte ser litt rufsete ut. Fargen er lys grønn og i midten av hodet er bladene helt gule. Bladene er lange, smale, sterkt fliket med spisse tupper og svært sprø i konsistensen. Den har en fyldig sog aromatisk, men ganske bitter smak.

Fuji

Fuji

Fuji

Fuji er en av de nyere tofargede eplesortene som øker sterkt på verdensmarkedet. Den kommer fra Japan, men dyrkes over store deler av verden. Eplet er middels stort, rundt og med rosa striper på lys grønn bakgrunn. Fruktkjøttet er sprøtt med høyt sukkerinnhold og behagelig, aromatisk smak. God holdbarhet.

Se oversikten over epler

Fårepølse

Er typisk norsk! Den er laget av hakket kjøtt av får eller lam, den kan også inneholde kjøtt fra storfe, svin og geit. Det vanligste er å kjøpe den ferdig oppskåret, men den finnes også i snabb som man kan skjære opp selv.

Fåresopp

Fåresopp

Fåresopp

Fåresopp er viltvoksende og har en hvit, gråhvit eller gulaktig hatt som er glatt og tørr og ofte litt oppskrukket. Duften og smaken er god og mild og kjøttet fast.

Se oversikten over sopper

Gode råd for plukking og tilbereding av sopp

Fårikålkjøtt

Kjøtt fra bog, nakke, bryst og slagside er kjøtt som passer ypperlig til fårikål. Dette kjøttet inneholder ben og litt mer fett, noe som gjør kjøttet saftig og smakfullt. Kjøttet trenger litt lenger tilberedningstid for at det skal bli mørt. Har du tid til å vente, har du en mør og smakfull smaksopplevelse i vente.

Oppskrift på Fårikål

Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Opplysningskontoret for Meieriprodukter

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Emneord

Mest brukte emneord
- cheap8 - www8