Råvareleksikon G

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Galangarot

Galangarot kalles også for Laos og kommer fra Sørøst-Asia. Rotstammen er ca 1 meter lang og har små spisser eller utvekster. De nye skuddene er lys rosa i fargen. Om man knekker roten over kjenner man straks dens friske duft. Brukes som ferskt krydder.

Galiamelon

Galiamelon kommer fra Israel. Den er ganske liten, 10-15 cm i diameter, rund i formen, med en gulgrønn til oransje farge på skallet. Minner om Ogenmelon, men fruktjøttet har en noe fastere konsistens. Skallet er nettmønstret og fruktkjøttet lys grønt. Smaken mild og deilig.

Gamalost

Gamalost er laget av skummet, syrnet melk og modnet ved hjelp av muggarten Mucor Mucedo. Osten har en jevn overgang fra gulbrun farge i ytterparti til lysegul i kjernen. Fargen blir mørkere jo lenger den lagres. Konsistensen blir hardere og sprøere ved modning. Fettinnhold 1 – 3%.Bruksområde: På grovt eller fint brød med smør, rømme, gjerne med frisk frukt til.

Geneva Early

Geneva Early

Geneva Early

Eplet er velformet og skallet rødt. Smaken er frisk og aromatisk, men syrlig.

Sesong: August – september.

Se oversikten over epler

Gloster

Gloster

Gloster

Middels stort konisk eple med mørk rød farge med enkelte grønne felter. Gloster har hardt fruktkjøtt med litt syrlig smak.

Se oversikten over epler

Golden Delicious

Golden Delicious

Golden Delicious

Golden Delicious er et middels stort, konisk eple. Fargen varierer fra grønn til nesten helt gul. Fruktkjøttet er sprøtt med søt, mild smak.

Se oversikten over epler

Gomme

Er en halvfast brunost med lett skjærbar konsistens uten å være direkte smørbar. Den er litt grov og ostekornene er merkbare. Smaken er rund og søt mysesmak med tydelig kryddersmak av kardemomme og kanel.

Granateple

Granateple er hard og blank med en rusten rødbrun farge. Størrelse som et eple eller appelsin. Det er en mengde kjerner inne i frukten som er omsluttet av rødt saftig fruktkjøtt med konsistens nærmest som gelé. Det er disse kjernene man spiser. Søt og syrlig på smak.

Granny Smith

Granny Smith

Granny Smith

Granny Smith er et gressgrønt og skinnende eple som er middels stort og rundt. Eplet med det pussige navnet ble funnet som en mutasjon i hagen til en bestemor Smith i Australia og har derfra blitt spredd over store deler av verden.

Se oversikten over epler

Grapefrukt

Grapefrukt er en ung sitrusfrukt som først ble oppdaget i Puerto Rico i 1750. Grapefrukt har en frisk, syrlig smak med en bitter nyanse. De rosa og røde variantene er noe mildere enn de hvite.

Gravenstein

Gravenstein

Gravenstein

Gravenstein kommer opprinnelig fra Danmark og er klassikeren i norsk epleproduksjon. Den har vært dyrket i Norge i ca 200 år, og er fortsatt en av de viktigste eplesortene her i landet. Vi har to varianter: Gul og rød gravenstein.

Se oversikten over epler

Gresskar

Gresskar har sin opprinnelse i Amerika og finnes i mange forskjellige varianter, farger og størrelser. De har et tykt, hardt skall som kan være glatt, knudret eller med langsgående riller. Fruktkjøttet er gul til oransje, fast og søtt.

Gressløk

Gressløk

Gressløk

Gressløk er en velkjent krydderurt som har lukt og smak som vanlig løk. Den er god til bl.a. eggretter og potetretter

Se oversikten over alle krydderurtene

Grillbein

Er svineribbe skåret i tykke skiver (ca. 2 cm tykke). Kan med fordel forkokes i lettsaltet vann ca. 1 time før de krydres og grilles. De kan også kjøpes fredigkrydret, men smaker også godt med grillsaus. Skal de grilles fra rå tilstand anbefales det å pensle de med marinade og bake de i folie til de er møre. Grilles uten folie noen minutter før de serveres.

Grillpølse

Lages av svine-og storfekjøtt, og krydres med muskatnøtt og pepper. Grillpølsen skiller seg fra alle andre pølser med at den er skinnfri. Pølsen stoppes i plasttarm som skrelles av før pølsene pakkes og selges. Siden grillpølser ikke har skinn, så sprekker de heller ikke når man griller dem.

Grisehode

Sylte hører absolutt julen til, og den beste sylta lager du av kjøtt fra hodet. Et halvt hode og en skive svinebog i tillegg er nok til en fin sylte.

Grom

Grom

Grom

Grom er en ny halvtidlig potetsort med ovale knoller. Den har rødt skall, gult kjøtt, bra matkvalitet og gode kokeegenskaper. Grom gror sakte og har god lagringsevne for en så tidlig potetsort.

Se oversikten over poteter

Grytekjøtt med bein av lam

Det sitter mye smak i fett og bein. Kjøttet trenger litt lengre tilberedningstid, så har du tid til å vente, blir det mørt, saftig og smakfullt. Mye av fettet smelter ut og er dermed lett å fjerne. Velegnet til gryteretter og ikke minst fårikål. Fås ferdig oppskjært i butikken.

Gräddost

Er en halvfast, modnet fløteost med rund, mild og god smak. Osten har en pipet hullsetting. Den er myk og bør skjæres med kniv.

Grønn pepper

Grønn pepper kommer opprinnelig fra Asia. Pepperkornene sitter sammen i store aks, og hvert korn er egentlig en liten rund frukt. De er grønne når de er umodne, og går over til å bli hvite eller sorte. Sort pepper er tørkede modne pepperkorn.

Grønn tomat

Grønn tomat

Grønn tomat

Grønn tomat er forholdvis små, men noe større enn cherrytomaten. Brukes mest til sylting.

Grønnkål

Grønnkål er en kålart og botanisk i slekt med de andre kåltypene vi kjenner til, men er spesiell da den ikke danner et fast hode. Grønnkål har krusete mørk grønne blader og er saftig og sprø. Den har en kraftig kålsmak som blir litt mildere om den blir utsatt for frost.

Guava

Kommer opprinnelig fra de tropiske områdene av Sør-Amerika hvor den fortsatt vokser vilt. Rund, pæreformet og på størrelse med en sitron. Skallet er blankt og litt ru i overflaten og fargen varierer fra lys grønn til gul. Fruktkjøttet er hvitt, lys gult eller rosa. Når guava er moden avgir den en intens aromatisk duft, og smaken er også søt og aromatisk.

Gul løk

Kepaløk er det korrekte navnet på vanlig løk. Løken er oppbygd av blader som ligger i tette lag. Ytterst er bladene tynne og tørre, de indre bladene tykkere og saftigere. Kepaløk selges både som fersk bunteløk og som tørket løk. Gul kepaløk er den vanligste løken i Norge. Den finnes også i rød variant som er noe mildere enn den gule.

Gulløye

Gulløye

Gulløye

Gulløye er Nord Norges egen potet som har vært dyrket i landsdelen i mer enn hundre år. Historien forteller at poteten var i vesken til rallarene som kom over grensen fra Sverige. I dag dyrkes Gulløye stort sett ingen andre steder enn nord for Polarsirkelen. Potetsorten er krevende, og avlingene varierer derfor fra år til år. Gulløye er en skjør potetsort som lett sprekker under opptak og lagring. Fra gamle dager sies det at potetbøndene nikket anerkjennende når de kunne høre Gulløye sprekke under opptak. Dette var et tegn på at årets avling var av den riktige kvaliteten. Gulløye regnes som gourmetpotet, sammen med mandel og ringerikspotet, og er veldig godt egnet til lutefisk og rakefisk.

Se oversikten over poteter

Gul tomat

Gul tomat

Gul tomat

Gul tomat finnes som vanlig tomat, klasetomat, plommetomat og cherrytomat. Smaken er søt og fin.

Gulbete

Gulbete er en variant bete som har samme bruksområde som rødbete. Den er noe mildere på smak enn rødbete. Gulbete dyrkes ikke i Norge. Importeres i liten målestokk.

Gulrot

Gulrot

Gulrot

Gulrot kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Sentral-Asia. Den friske, oransje fargen kommer av fargestoffet karoten som omdannes til vitamin A i kroppen vår.

Gurkemeie

Gurkemeie stammer fra Sydøst-Asia. Det er den tykke knudrete roten som benyttes. Overflaten er hard og brun mens roten er sterkt oransje inni. Gurkemeie har en sterk duft og smak, og brukes som krydder, både frisk og tørket.

Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Opplysningskontoret for Meieriprodukter

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Emneord

Mest brukte emneord
- cheap8 - www8