Råvareleksikon H

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Habanero

Habanero betyr Havana og er den sterkeste av alle chili som vokser i Sør-Amerika og Karibien. Den er faktisk så sterk at den kan være farlig for mennesker med dårlig hjerte. Lengde 3-4 cm.

Hamburgerrygg

Er lettsaltet, røkt svinekam. Kan brukes både som pålegg og middag. Den kan serveres både varm og kald til middag.

Haricots verts

Haricots verts er en variant av brekkbønner og kalles også delikatessebønner. Det er lange, meget tynne mørk grønne bønner som kokes hele.

Hasselnøtter

Hasselnøttene vokser på hasselbusken og kommer opprinnelig fra Syd-Europa og Asia. Nøttene har et kraftig skall som man må knekke for å komme til nøttekjernen. Kjernen er lys og svakt gul og er omfavnet av en tynn, brun hinne som man spiser. Ofte ristes nøttene for å bedre få fram nøttesmaken.

Hel ytrefilet av storfe

Er kjøtt fra bakparten på storfe. Ytrefilet er mørt kjøtt som er ypperlig til biff eller helstekt som roastbiff. Den inneholder bare 2,3% fett.

Hjertesalat

Hjertesalat

Hjertesalat

Hjertesalat er en mini romanosalat. Hjertesalat danner et kompakt, avlangt lite salathode som bare er 12-15 cm langt. Sprø og saftige blader rundt en kraftig stengel. Bladene er nesten hvite i midten og mørk grønne ytterst. Meget dekikat og søt salatsmak.

Hodekål (hvitkål)

Hodekål er en av våre viktigste grønnsaker, og består av et hode dannet av tettsittende blader. Det er en hardfør grønnsak som tåler vårt klima godt og den egner seg godt til langtidslagring. Varianter av hodekål er sommerkål (nykål eller tidligkål) og spisskål. Konsistensen er sprø og saftig.

Hodesalat

Hodesalat

Hodesalat

Hodesalat sanner et fast hode med noe løsere blader ytterst. Fargen er jevnt lysegrønn, bladene tynne og runde i kantene. Mild og nøytral smak.

Honningmelon

Honningmelon

Honningmelon

Honningmelon er en av de mest kjente sukkermelonene vi importerer til Norge. Formen varierer fra rund til oval og skallet gult og glatt med langsgående riller. Fruktkjøttet er mer grønnaktig i de runde variantene og mer kremaktig gulhvitt i de ovale. Smaken er aromatisk og noe mildere enn f.eks. Galia og Ogen.

Hungarian wax

Hungarian wax har veldig tynt fruktkjøtt, er søt med en mild smak. Lengde ca. 15 cm.

Hvit kepaløk

Hvit kepaløk er en løk som er helt hvit i skallet. Må ikke forveksles med hvitløk. Hvit kepaløk har en mildere smak enn både gul og rød løk.

Hvitløk

Hvitløk er en av de eldste kulturvekster i verden. Den er sammensatt av flere små løker i et tørt skall som enten er helt hvitt, hvitt med fiolette striper eller rødfiolett. De små løkene er formet som appelsinbåter og kalles fedd eller kløfter. Fruktkjøttet er helt hvitt, saftig og har en meget sterk smak og lukt.

Hvitløksstenger

Hvitløkstenger ser ut som en mellomting av vårløk og gressløk; slanke, jevne, grønne, ca. 25 cm lange. De lukter veldig friskt av hvitløk. Hvitløksstenger importeres fra Kina. Hvitløksstenger brukes mye i asiatisk matlaging, hvor de hakkes opp og strøs over supper, salater og andre grønnsaksretter.

Høns

Hele høns veier ca. 1 kg og selges stort sett som frossenvare. De egner seg godt i supper og som frikassé. Mye av hønsekjøttet går til videreforedling.

Høyrygg av storfe

Høyryggen sitter helt foran på ryggen og er saftig og smakfull. Er forholdsvis rent kjøtt med mye bindevev. Det vi si at kjøttet er seigt og krever lang varmebehandling for at det skal bli mørt. Stykket har relativt mye mer kjøtt enn ben og er ypperlig til gryteretter og til koking. Kjøttet består av grove muskler og trenger derfor relativt lang tilberedningstid. Høyrygg fås også kjøpt lettsaltet

Høyryggstek av storfe

Høyryggen sitter helt foranpå ryggen. Er forholdsvis rent kjøtt med mye bindevev. Det vi si at kjøttet er seigt og krever lang varmebehandling for at det skal bli mørt. Høyrygg egner seg derfor godt til stek hvis den blir stekt på lav temperatur over lang tid. Det egner seg også til supper, gryterretter og lapskaus.

Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Opplysningskontoret for Meieriprodukter

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Emneord

Mest brukte emneord
- cheap8 - www8