Råvareleksikon M

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Mais

Mais slik vi kjenner den i dag er umodne korn som sitter festet til kolben på maisplanten. Den består av tettpakkede gule kjerner som vokser i rekke rundt en stokk. Smaken er søt og mild.

Malt lammekjøtt

Er lammekjøtt som er kvernet. Det er uunnværlig i Moussaka og Greske lammeboller. Malt lammekjøtt kan brukes som vanlig kjøttdeig til all verdens spennende retter hvor du ønsker litt ekstra spiss på smaken. Malt lammekjøtt er mye brukt i land som spiser lite svin og storfekjøtt, som f. eks Hellas og Tyrkia.

Malvasio

Malvasio er en middels stor til liten frukt med en flatrund form. Skallet er tynt og kan være vanskelg å skrelle. Fruktkjøttet er saftig og mykt med søt smak. Inneholder mange stener.

Mandelpotet

Mandelpotet

Mandelpotet

Mandelpotet er en delikatessepotet som dyrkes over store deler av landet, også langt oppe i fjellbygdene og nordpå. Knollene er små og avlange og oftest litt bøyd. Skallet er hvitt og jevnt med grunne grohull. Kjøttet er gult med karakteristisk smak. Poteten mister noe av sitt særpreg hvis knollene blir for store. Den har høyt tørrstoffinnhold og bra lagringsevne.

Se oversikten over poteter

Mango

Mango antas opprinnelig å komme fra India, men blir nå dyrket i alle tropiske og subtropiske områder. Frukten er en av de mest spiste i verden etter banan. Mango er enten rund, oval eller hjerteformet. Skallet varierer i farge mellom grønt, gult og rødt. Fruktkjøttet er guloransje og meget saftig.

Mangold, bladbete

Mangold er en bete og er en nær slektning av rødbete, men det er bladene som brukes som grønnsak. Utseende kan minne om kinakål, men bladene er lengre og smalere. Mangold har en saftig og mild smak, og kan minne om spinat.

Mangostan

Mangostan kommer opprinnelig fra Malaysia der den har vært dyrket i flere hundre år. Frukten er rund, på størrelse med en tomat og kan minne om en kaki med sine kronblader på toppen. Det brune tykke og harde skallet må “sages”, og det hvite fruktkjøttet inni er delt inn i 4-6 båter som kan minne om hvitløksbåter.

Medisterdeig

Medisterdeig skal være fremstilt av svinekjøtt, eventuelt tilsatt storfekjøtt og fett av storfe eller svin. Medisterdeig inneholder normalt 23 % fett. Den er selvskreven til medisterkaker, men også egnet til kjøttpudding, benløse fugler og kjøttboller.

Medisterfarse

Medisterfarse er spedd medisterdeig, laget av svinekjøtt eventuelt tilsatt storfekjøtt og fett fra storfe eller svin. Farsens fettinhold er normalt 21 %. Medisterfarse brukes til medisterkaker.

Medisterkake

Er medisterfarse som er formet og stekt til kjøttkaker. Medisterfarse er laget av svinekjøtt eventuelt tilsatt storfekjøtt og fett fra storfe eller svin. Medisterkakenes fettinnhold er normalt 23 %.

Medisterpølse

Lages av svinekjøtt og er mildt krydret. Den er ikke røkt og kan både stekes og kokes. Julepølsene kuttes i lubne biter og stekes ferdig sammen med steken eller ribben til julemiddagen.

Melk

På meieriet blir melken separert, dvs at melken blir skilt i fløte og skummet melk. Dette skjer ved at melken blir sentrifugert i en separator. Fløten tappes fra og det resterende er skummet melk med 0,1% fettinnhold. Videre standariseres melken, dvs at man justerer melkens fettinnhold til ønskelig nivå ved å benytte spesielt standariseringsutstyr. I Norge finnes følgende søt-melksvarianter: Hel 3,9% fett, Lett 1 – 1,5% fett, Ekstra lett 0,7% og Skummet 0,1% fett. Helsemyndighetene har bestemt at all melk skal pasteuriseres, dvs varmebehandles på meieriet. Hensikten er å uskadeliggjøre eventuelle sykdomsbakterier som kan ødelegge melken. Melkens næringsinnhold er tilnærmet det samme før og etter pasteuriseringen.

Merian

Merian

Merian

Merian er nært beslektet med oregano. Det er en ettårig plante hvor man benytter de nye skuddene. Merian har en mild og fin smak og egner seg godt til eggretter, ris- og pastaretter eller på pizza.

Se oversikten over alle krydderurtene

Meterbønner

Kalles også Yardbeans og kan bli 30-40 cm lange. De har en frisk grønn farge, og kraftig smak.

Midtribbe

Midtribbe er ribbe med kotelettkam. Dette er tynnribbe sammen med magert kjøtt fra kotelettkammen. Midtribba trenger litt lenger steketid enn tynnribbe.

Mispel, Loquat

Loquat kalles også japansk mispel eller mispel og kommer oprinnelig fra Sørøst-Asia. Den dyrkes nå i alle verdensdeler, men størst kommersiell betydning har dyrkingen i Japan, Kina og India. Til Europa kom frukten i år 1778. Loquat vokser på trær og frukten er oval i form og har størrelse lik en plomme. Loquat blomstrer i oktober i Italia og Spania og frukten er moden i mars-april. Den er meget populær som dessertfrukt i Italia og Spania fordi dette er årets første frukt og på en måte markerer at våren har kommet.

Moreller

Moreller

Moreller

Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper; søtkirsebær (moreller) og surkirsebær (kirsebær). Vi har gule, gulrøde, mørk røde eller nesten svarte moreller. De mørke variantene har noe fastere fruktkjøtt enn de lyse. Moreller har en god og søt smak, og spises mest naturell.

Morkel

Morkel har hatt som ser ut som en svamp og en kort tykk og hul stamme. Det finnes rundmorkel og spissmorkel som har navnet etter fasongen på hatten. Morkler har en mild nøtteaktig smak og en karakteristisk lukt av skog.

Morrpølse

Morr, mør eller mårpølse er den gode norske “urpølsa”. Den finnes i utallige varianter og består av hakket kjøtt, spekk, salt og krydder. Hva slags kjøtt som brukes varierer stort. Får og viltkjøtt er vanligst, men svinekjøtt, storfe, innmat, blod m.m brukes også. Morr selges i hele kveiler, i ringer, snabber og ferdig oppskåret.

Mortadella

En røkt pølse fra Bologna i Italia.

Multer

Multer vokser vilt i myrområdene på den nordlige halvkule. De er gulorange i fargen og minner noe om bringebær i form. Bærene er meget saftige og smaken er karakteristisk og meget aromatisk.

Mynte

Mynte

Mynte

Mynte finnes i mange varianter og kjennetegnes på sin karakteristiske aromatiske duft. Det er bladene som brukes som krydder, og er godt til lammekjøtt og fiskeretter, grønnsaksretter og i kryddersmør.

Se oversikten over alle krydderurtene

Mørbrad av storfe

Øverst på låret sitter mørbraden som er den møreste biffen på låret. Det er like magert som ytrefileten og inneholder bare 2,3% fett. Den kan stekes hel til roastbiff, i skiver til biff eller i strimler eller biter til sautéer/finere gryter og fondue.

Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Opplysningskontoret for Meieriprodukter

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Emneord

Mest brukte emneord
- cheap8 - www8