Råvareleksikon O

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Ogenmelon

Ogenmelon er fremavlet i Israel og er en krysning mellom Cantaloup og Nettmelon. Størrelsen varierer avhengig av produksjonsland, men generelt 10-15 cm. i diameter. Skallet er gulgrønt med mørk grønne striper fra blomsterbunn til stilkfeste og smaken er kan minne om ananas. Fruktkjøttet er lys gulgrønt.

Okra

Okra er en belgfrukt og kommer opprinnelig fra Etiopia. Okra er avlang og sekskantet i formen og kan bli fra 5-12 cm lang. Fargen kan variere fra grønn til grågrønn og smaken kan beskrives som mild og deilig.

Oksebryst

Bryst er kjøtt med mye bein, sener og isprengt fett. Stykket er godt til suppekjøtt, men trenger lang trekketid.

Oksefilet – ytre og indre

Indre og ytrefilet av storfe er noe av det flotteste man kan servere, og passer like godt som en variasjon i romjulen og nyttårsaften, som en varm sommerdag på grillen. Kan stekes hel eller i biffer.

Oksehale

Noen mener oksehalen er det beste på dyret. Den trenger lang koketid for å mørnes, men kjøttet blir fantastisk og kraften enda bedre. Enklest tilberedes oksehalen i skiver med ben og kokes til benet løsner. Oksehalesuppe er absolutt en delikatesse.

Oksekraft

Ben og knoker av storfe koker/trekker sammen med forskjellige rotgrønnsaker i opptil flere timer. Når det har trekt i ca. 6 timer siler man kraften gjennom en sikt. Da får du en god kjøttkraft som er et godt utgangspunkt for sauser,supper og gryter. Er det litt kjøtt på bena blir det bedre og sterkere kraft, og jo mer bena er delt opp, jo bedre blir kraften trukket ut.

Okserull

Er pålegg framstilt av storfekjøtt. Okserull forbindes mest som pålegg til jul, men fås kjøpt året rundt i butikken.

Oksestek

Oksestek kan lages av mørnet bog, mørnet høyrygg, rundstek eller flatbiff.

Oksetunge

Tunge brukes saltet og kokt som pålegg eller til middag. Tilberedningstiden er 2-3 timer. Den er ferdig når det er lett å fjerne skinnet på overflaten. Selges som oftest lettsaltet og klar til koking. Det finnes også ferdig kokte oksetunger. Klassisk julepålegg.

Oliven

Oliventre, oljetre, et inntil 10 m høyt tre av oljetrefamilien. Først 40 år gammelt bærer treet frukt, oliven, steinfrukter som er svært rike på en fet olje. Blomstrer i mai—juni, bærer modne frukter i januar. Av kjøttet på den modne frukten presses den fine olivenoljen, som brukes i matlaging. Annen pressing (hele frukten) gir bomolje til teknisk bruk. Meget gammel kulturplante som kan bli over 1000 år gammelt, dyrkes særlig i middelhavslandene. Brun, hard, tung og tett ved som kan brukes til kunstsnekkerarbeider.

Orange flesh melon, Cantalenmelon

Orange flesh kjennes best ved at den er helt rund i formen, skallet er glatt og fargen lys guloransje. Orange flesh har ikke noen striper, nettmønster eller andre kjennetegn på skallet. Fruktkjøttet er lys oransje, mykt, saftspent, og smaken deilig aromatisk.

Oransje tomat

Oransje tomat finnes som vanlig tomat, klasetomat, plommetomat og cherrytomat. Smaken er søt og fin.

Oregano

Oregano

Oregano

Oregano er det samme som vill meriam, som på norsk kalles bergmynte. Oregano har en kraftigere smak enn meriam. Man bruker de friske skuddene, blader og knopper som krydder. Oregano brukes mye i det italienske kjøkken, og passer godt til pastaretter og pizza, gjerne i kombinasjon med ost og tomat.

Se oversikten over alle krydderurtene

Ortanique

Ortanique er en naturlig krysning mellom appelsin og tangerin. Frukten er ganske storfallen, rund og litt flattrykt. Skallet er tynt, har fin oransje farge og er vanligvis litt vanskelig å skrelle. Usedvanlig saftig og smaken er aromatisk, søt og god. Vanligvis stenfri.

Ostara

Ostara

Ostara

Ostara er en ferskpotet (nypotet) med store avlange knoller, hvitt skall med grunne grohull og lyst gult kjøtt. Den har middels tørrstoffinnhold og god matkvalitet for en tidlig sort å være. Er lett å koke og sprekker ikke så lett.

Se oversikten over poteter

Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Opplysningskontoret for Meieriprodukter

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Emneord

Mest brukte emneord
- cheap8 - www8