Råvareleksikon P

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Pak choy

Pak choy er en kålvekst som danner en bladrosett av 8-10 grønne blader med en lang hvit stilk og hvite bladnerver. Utseende minner om kinakål og mangold. Pak choy har en mild smak.

Papaya

Papaya kommer opptinnelig fra Mellom-Amerika men er i dag vanlig i alle tropiske land. Frukten vi importerer har form som en avlang stor pære. Skallet er grønt, grønngult og oransje. Fruktkjøttet er saftig, søtt og aromatisk med en konsistens som kan minne om melon.

Paprika

Paprika kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika. Navnet paprika er en fellesbetegnelse for de store milde capsicum-artene vi kjenner. Det finnes mange varianter med varierende form, farge, størrelse og smak.

Pasjonsfrukt

Pasjonsfrukt

Pasjonsfrukt

Pasjonsfrukt kommer opprinnelig fra Sør-Amerika der den fortsatt vokser vilt i enkelte områder. Den lilla varianten er mest kjent hos oss. Pasjonsfrukt har en svakt oval rund form og skallet er kraftig og læraktig. Størrelsen er som en plomme.

Pastinakk

Pastinakk er av utseende svært lik gulrot og persillerot men er gjerne noe større. Kjøttet er hvitt eller kremfarget og smaken søt og delikat. Pastinakk kan ha ulike størrelse med både store og små varianter.

Pastrami

Er løvtynne påleggskiver, laget av lettrøkt renskåret storfe. Pastrami har en god kryddersmak av pepper, koriander og allehånde og egner seg til både smørbrød, baguette og til koldtanretning.

Peik

Peik

Peik

Peik har store ovale knoller med jevnt skall og grunne grohull, lys rødt skall og svakt gult kjøtt som er noe melent. Det er en halvsen sort med middels tørrstoffinnhold.

Se oversikten over poteter

Pepino

Pepino kommer opprinnelig fra Peru der den vokser på små trær. Den ligner melon i utseende og smak. Frukten er oval eller hjerteformet og kan bli på størrelse med en grapefrukt. Skallet er tynt med lys gul farge med lilla striper. Fruktkjøttet er gult, saftig og mykt, som oftest helt uten kjerner.

Pepperrot

Pepperrot har vært kjent i Norden fra 1500-tallet. Den danner en lang, smak rotstokk med lange og smale siderøtter. Den kan av utseende minne om en langstrakt pastinakk og er hvit i skallet med enkelte lysebrune flekker. Den har en meget sterk og karakteristisk smak.

Persille

Persille

Persille

Persille omfatter flere arter, men vanligst i Norge er kruspersille med sine krusete blader. I andre land er bladpersille, med sine flate og glatte blader mer vanlig.

Se oversikten over alle krydderurtene

Persillerot

Persillerot er i nær familie med persille. Pepperrot er en hvit rot med lysbrune striper som liger på pastinakk, men er litt mindre. Både roten og gresset har en sterkere smak enn bladpersille, og kan minne om sellerirot.

Physalis

Physalis

Physalis

Physalis kommer opprinnelig fra Peru, og spanske sjøfarere tok den med seg videre. Dyrkes i dag over store deler av verden. Physalis ligner i uåpnet tilstand på prydveksten Japansk lykt, men inne i den papirtynne “lykten” er det deilige spiselige bæret som er glattskallet gulorange med fruktkjøtt med en saftig, geleaktig konsistens med mange ørsmå frø.

Piel de sapo melon

Piel de sapo betyr froskeskinn på spansk og er en type honningmelon. Den blir ofte kalt froskeskinnsmelon her i Norge. Bunnfargen på skallet er klar grønn, dekket med uregelmessig mønster av mørk grønne, nesten svarte flekker.

Piggsopp

Piggsopp er kjøttfull og glatt med et gulhvitt til rødgult skjær. På undersiden av hatten og et stykke ned på stilken er hvitaktige pigger. Lukten er behagelig mens smaken er mild med litt skarp ettersmak som forsvinner ved forvelling.

Se oversikten over sopper

Pimpernell

Pimpernell

Pimpernell

Pimpernell er den viktigste sorten i Trøndelag. Den er langstrakt oval med grunne grohull og regelmessig og jevn overflate med mørk rød farge. Kjøttet er gult og fast og litt melent. Høst- og vinterpotet med høyt tørrstoffinnhold. Matkvaliteten er god, med kraftig potetsmak og gode kokeegenskaper.

Se oversikten over poteter

Pink Lady

Pink Lady

Pink Lady

Pink lady er en av de nye sortene tofarget eple. Den har klare røde striper på gul bakgrunn og dette gir eplet et skinnende utseende. Smaken er svært søt og samtidig aromatisk. Sorten er utviklet i Australia og selges som luksusfrukt til høy pris. Eplet har meget god holdbarhet. Pink Lady er et kommersielt navn og det stilles strenge krav for å bruke navnet. Frukt som ikke helt tilfredsstiller kravene selges under navnet Cripp’s Pink.

Se oversikten over epler

Pinnekjøtt

Dette er vestlendingenes juleribbe. Hele siden fra lam eller får saltes og spekes. Finnes i røkt eller urøkt. Selges ferdig oppskåret eller i hele sider. Må bløtes i vann før bruk.

Piopino

Piopino

Piopino

Piopino er en sopp som finnes viltvoksende på eiketrær og popler syd i Europa. Vokser i klaser og stilken er hvit mens hatten er brun. Smaken minner om steinsopp.

Se oversikten over sopper

Piri piri

Dette er små røde og grønne chili. Sterk. Lengde ca. 2-3 cm.

Pitahaya

Pitahaya er en forholdsvis ny frukt på markedet i Norge. Den vokser på kaktus, men har ikke pigger i skallet. Formen er oval og fruktkjøttet er gråhvitt eller rødt med mange små, sorte spiselige kjerner. Smaken er søt, syldig og aromatisk. Skallet er forholdsvis tykt, mykt og ruglete.

Plomme

Plommer

Plommer

Plomme kommer opprinnelig fra Vest-Asia og i dag kjenner vi til over 2.000 sorter. Plomme er rund eller oval. Den har et tynt spiselig skall og fargen varierer fra gul, rød, blå eller sjatteringer av disse. Plomme har en stor stein i midten, og fruktkjøttet er saftig og aromatisk.

Plommetomat

Plommetomat er tomater som har form og utseende som en plomme. Den kan være rød, gul eller oransje og i mange forskjellige størrelser. Smaken er god, og den har tykkere vegger enn vanlig tomat.

Pom pom blanc

Pom pom blanc

Pom pom blanc

Pom pom er en trevoksende sopp som former en helt hvit koralliknende rund sopp som er dekket av små pigger. Den er fast i konsistensen og har en smak som minner om fersk krabbe med en anelse av muskat.

Se oversikten over sopper

Pomelo

Pomelo er en stor pæreformet sitrusfrukt og kommer opprinnelig fra Søtøst-Asia. Kan bli opp til 20-25 cm i diameter og skallet er grønngult og tykt. Fruktkjøttet er delt inn i båter, men den tykke hinnen rundt hver båt er seig og anbefales ikke å spise. Smaken er frisk, fin og søt, men fruktkjøttet har en noe tørrere konsistens enn grapefrukt.

Portobello

Portobello er en stor utvokst aromasopp. Den kan bli 12-20 cm i diameter og er fast i konsistensen. Hatten er brun, glatt og rund og åpen på undersiden. Har en kraftig og aromatisk smak.

Potet

Potet

Potet

Poteten kommer fra Syd-Amerika hvor den har vært dyrket i flere tusen år, og er i dag en av de viktigste matvarer i verden. Produksjonen er på verdensbasis ca. 300 millioner tonn. Det finnes mange forskjellige sorter med ulik form, farge, størrelse og bruksegenskaper. Potet er nøytral i smaken.

Se oversikten over poteter

Pultost

En løs, modnet ostemasse. I likhet med Gamalost har også Pultost lange tradisjoner. Navnet kommer fra det latinske “pulta” som betyr “grøt”. Ingrediensene er skummet, syrnet melk, salt og karve. Den har en jevn og smørbar konsistens, med lettoppløselige gjennommodnede ostekorn. Ostekornene i Hedemarks-typen er noe tørrere. Smaken er skarp og fyldig. Pultost har en gulhvit farge. Fettinnhold 1 %.

Pumpernickel

Mørkt surdeigsbrød av rug.

Purre

Purre kommer opprinnelig fra Middelhavområdet. Den skiller seg av utseende fra andre løk. I stedet for en rund løk har vi her en langstrakt løk med kjøttfulle bladstilker. Purre har en mild løksmak og konsistensen er sprø.

Pyntekål

Pyntekål består av store dekorative krusete blad som danner hoder som er fast knytt nederst og helt åpne øverst. Den finnes i mange farger, fra alle nyanser av grønt via gult til lilla og rødt. Pyntekål har en bitter smak og spises vanligvis ikke. Brukes som dekorasjon.

Pære

Pære er en av de eldste fruktene vi kjenner til og dyrking skal ha skjedd allerede 3000 år f.Kr. De fleste pærer er grønne i skallet, men det finnes også røde, brune og gulgrønne. Fruktkjøttet er hvitt og hardt før pæren er moden. Moden pære er myk og saftig med aromatisk smak.

Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Opplysningskontoret for Meieriprodukter

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Emneord

Mest brukte emneord
- cheap8 - www8