Råvareleksikon T

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Tamarillo

Tamarillo

Tamarillo

Tamarillo – også kalt tretomat – kommer opptinnelig fra Peru. Den er blitt dyrket i store deler av Sør-Amerika, spesielt i de tropiske fjellområdene. Senere er den blitt innført til Europa og Sydøst-Asia der den har blitt veldig populær. Treet, som er i slekt med tomaten, blir ca. 5 meter høyt. Bladene er store og hjerteformede. Blomstene er rosa og har behaglig duft. Tamarillo minner i form og størrelse om hønseegg. Når skallet er rødt er frukten moden. De modne fruktene kan ha gult eller rødt fruktkjøtt. Frukten er delt i to kamre. Det ytterste fruktkjøttet som omgir kamrene er fast. Den indre delen er veldig mykt og inneholder små mørke frø. Det saftige fruktkjøttet har kraftig søt-syrlig smak som minner noe om vanlig tomat. Skallet og kjøttet nærmest skallet er bittert og mange foretrekker derfor å skrelle frukten. Passer like godt som grønnsak som til frukt og er god i fruktsalater. Et tips er å servere til ost.

Tamarind

Den modne frukten er en brun belg med tynt, hardt og loddent skall. Inni sitter et eller fler frø omgitt av en mørk brun klebrig gummiaktig masse som er det spiselige fruktkjøttet. Noen frukter inneholder 1-4 frø mens andre kan ha opptil 10-12. Smaken er markert syrlig.

Taro

Taro kommer opprinnelig fra Sydøst-Asia. Knollene er brune, oftest med et mønster av mørkere ringer. De kan være avlange eller runde. Under det tynne brune skallet er fruktkjøttet vanligvis hvitt men det finnes varianter som har gult eller rosa kjøtt.

T-benstek

T-benstek (T-bone steak) har vært mer eller mindre ute av markedet siden 2001, grunnet EU-regler. Nå er det imidlertid den saftige biffen tilbake i handelen! T-bensteken skjæres av filetkammen på storfe (ytre- og indrefilet med ben).

Teardroptomat

Teardroptomat

Teardroptomat

Teardroptomat er små som cherrytomater, men er pæreformet. Finnes i flere farger. Den har en god og kraftig tomatsmak.

Tidligkål

Nykål

Nykål

Tidligkål kalles også for nykål eller sommerkål og har det samme latinske navnet som hvitkål. Tidligkål har den samme runde formen som hvitkål, men hodet er noe løsere og den har et mye lavere fiberinnhold. Tidligkål er en av de tidligste sortene på markedet om våren og er en meget attraktiv vare når den kommer.

Tigertomat

Tigertomat

Tigertomat

Tigertomat blir også ofte kalt Tigerella, og er en tomatsort som har oransje striper på rød bunn. Den har en meget god og frisk tomatsmak, og brukes på samme måte som andre tomater.

Timian

Timian

Timian

Timian er i slekt med vill timian som finnes i alle land rundt Middelhavet. De små timianbladene har en meget kraftig og gjennomtrengende smak og må brukes med forsiktighet.

Se oversikten over alle krydderurtene

Tomater

Tomater

Tomater

Tomat kommer opprinnelig fra Syd-Amerika og kom til Europa med Colombus. Tomatplanten ble først brukt som prydplante, og det var først på 1800-tallet at tomat ble populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet. Det var så sent som etter første verdenskrig at tomat ble akseptert og vanlig i Nord-Europa.

Tomatillo

Tomatillo er en gammel vekst fra Mellom-Amerika. Den er 3-4 cm i diameter og ser ut som en liten grønn tomat som ligger i et hylster av blader som en physalis. Smaken er syrlig og aromatisk.

Tomatpaprika

Tomatpaprika ser ut som en blanding av tomat og paprika. Den er flat og øverste del er sterkt riflet som hos enkelte sorter bifftomat mens underdelen er glatt og buler innover. Smaken er skarpere og samtidig noe søtere enn vanlig paprika.

Torrito

Torrito er en søt og aromatisk miniplommetomat. Den vokser og høstes på små klaser. Spis dem som snacks eller i salater, disse små søte smaksbombene trenger ikke mye selskap! Torrito-tomatene er så gode og søte at selv barn som tror de ikke liker tomater mest sannsynlig vil la seg forføre

Tournedos

Tournedos er den nederste delen av midtstykket på indrefilet av storfe.

Traktkantarell

Traktkantarell

Traktkantarell

Traktkantarell er en liten traktformet sopp som finnes i to varianter, gul og grå. Undersiden har gule til grå forgrenede skiver som går nedover stilken. Stilken er lang og smal og den er grågul og hul inni. Krydderaktig duft og smak.

Se oversikten over sopper

Tranebær

Tranebær

Tranebær

Tranebær som omsettes i handelen tilhører samme familie som blåbær og tyttebær og kalles ofte for amerikanske tyttebær eller cranberries. Bærene som importeres fra Amerika og Canada er større enn tyttebæret og kan bli opptil 2 cm i diameter. Fasongen er rund eller oval og fargen fra lysere rød til mørk rød. Smaken minner om tyttebær og bruksområdene er også de samme som tyttebær.

Troll

Troll

Troll

Troll er en halvsen potet som dyrkes over hele landet. Knollene er store og rundovale med sterkt rødt skall og kraftig gult kjøtt. Det er en god matpotet med høyt tørrstoffinnhold. Troll er svært motstandsdyktig, særlig mot tørråte, og har god lagringsevne.

Se oversikten over poteter

Trøffel

Trøffel

Trøffel

Trøffel er sopp som man finner under jorden i høytliggende skogsområder i Syd-Europa. Variabel fasong og kan av utseende minne om en knudrete potet. Overskåret trøffel har et marmoraktig mønster. Trøfler har en meget kraftig og raffinert smak og duft som gjør den høyt etterspurt.

Se oversikten over sopper

Tynnribbe

Er ribbe uten kotelettkam. Det vanligste er å tilberede den med svor, uten svor blir den et magrere alternativ. Dette er den klassiske ribba, uten svinekam. Den er fra den benholdige delen av siden på grisen.

Tynnribbe med svor

Er ribbe uten kotelettkam. Det vanligste er å tilberede den med svor, uten svor blir den et magrere alternativ.

Tyttebær

Tyttebær vokser vilt i mesteparten av Norge. Økonomisk sett er tyttebæret det viktigste viltvoksende bær, og i sesongen plukkes det både til privat konsum og kommersiell omsetning. De har en noe syrlig og besk smak som skyldes innholdet av benzosyre. Benzosyre gjør at tyttebær har lenger holdbarhet uten konserveringsmidler.

Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Opplysningskontoret for Meieriprodukter

ABCD- EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

Emneord

Mest brukte emneord
- cheap8 - www8